Monday, February 26, 2024
HomeGreenŠta beli hleb radi ženama?

Šta beli hleb radi ženama?

Ako u svakodnevnoj ishrani konzumirate veće količine belog hleba, belog pirinča, picu i slične namirnice pune ugljenih hidrata, a žena ste, imate više nego dvostruko veće šanse da razvijete bolesti srca.

A šta je s muškarcima koji se slično hrane? Isti se zaključak ne može primeniti i na muškarce, tvrde italijanski istraživači.

Za razliku između polova odgovoran je način na koji muškarci i žene vare ugljene hidrate, a on se razlikuje, nagađaju naučnici.

Naime, za srce su štetni ugljeni hidrati s visokim glikemijskim indeksom (GI), tj. oni koji se brzo metabolizuju i uzrokuju skok šećera u krvi. To znači da su namirnice bogate jednostavnim ugljenim hidratima, kao što su voće i testenina, sigurni za naš vitalni organ, tvrde stručnjaci Nacionalnog instituta za istraživanje raka iz Milana.

Tokom velike studije koja se koncentrisala na ishranu i rizik od raka, ispitano je 48.000 osoba, a zabeležena je vrsta ugljenih hidrata koju su konzumirali. Naravno, izuzete su osobe s dijabetesom. Italijanski naučnici naknadno su analizirali ove podatke i s obzirom na rizik od srčanih bolesti.

Žene koje su jele najveće količine ugljenih hidrata, bile su izložene dvostruko većem riziku od srčanih bolesti u odnosu na one koje su jele najmanje ugljenih hidrata. Kada su istraživači sagledali vrstu ugljenih hidrata, taj je rizik bio očigledniji. Ustanovili su da su ispitanice koje su jele hranu s visokim GI bile dva i po puta sklonije bolestima srca, čak i kada su u obzir uzeti drugi faktori, poput fizičke aktivnosti, unosa zasićenih masti, pušenja i sl.

Glikemijski indeks meri se lestvicom od jedan do 100, u zavisnosti od toga koliko brzo ugljeni hidrati utiču na nivo šećera u krvi (na primer, beli hleb ima najviši GI – 100). Namirnice s GI-jem manjim od 55 stvaraju male fluktuacije glukoze i inzulina u krvi, pa se smatraju namirnicama s niskim indeksom.

A to su: minimalno rafinirane žitarice od celovitog zrna, voće, mahunarke, ječam, grašak, niskomasni mlečni proizvodi…

Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!