Istraživači su postavili kaveze sa hrčcima koji su prethodno bili zaraženi virusom pored kaveza sa zdravim glodarima.

Testovi koji su sprovedeni nad njima pokazuju da je upotreba maski u velikoj meri smanjila širenje novog korona virusa, saopštili su juče naučnici sa Univerziteta u Hongkongu, prenosi Telegraf.

U pitanju je jedna od prvih studija koja je imala za cilj da prouči da li upotreba maske može sprečiti da simptomatski ili asimptomatski nosioci Covid-19 zaraze druge ljude.

Dr Juen Kvok-Jung, poznati naučnik koji se bavi istraživanjem novog korona virusa SARS-CoV-2 izveo je eksperiment sa dva kaveza sa hrčcima.

Hiruške maske bile su postavljene između dva kaveza, pri čemu je vazduh duvao iz kaveza u kojem su bile smeštene bolesne životinje, u kavez u kojem su zdrave.

Rezultati pokazuju da je prenos virusa smanjen za više od 60 odsto kada su maske bile na svom mestu. Čim su se uklonile maske, dve trećine zdravih hrčaka zarazilo se u roku od nedelju dana.

Stopa zaraze se smanjila nešto više od 15 odsto kada su maske stavljene u kavez bolesnih životinja, a čak 25 odsto kada su stavljene u kavez zdravih.

– Jasno je da je upotreba maski kod pacijenata važnija od bilo čega drugog. Već znamo da veliki deo zaraženih ljudi nema nikakve simptome tako da je univerzalna upotreba maske zaista važna – istakao je prof. dr Kvok-Jung.

Inače, profesor Juen Kuok-Jung je jedan od vodećih mikrobiologa koji su otkrili SARS virus kada se pojavio 2003. godine. Dugo se zalagao za upotrebu maski od strane stanovništva.