Wednesday, May 22, 2024
HomeRedLjubav & SeksZašto mu više nisam seksi?

Zašto mu više nisam seksi?

Ako vas partner doživljava više kao drugaricu nego kao ljubavnicu, to zaista može da bude poražavajuće. Ipak, ne gubite nadu – suočite se sa situacijom i potrudite se da ponovo probudite trast. Mi vam otkrivamo efikasne načine za oporavak vaše veze…

Intenzivna osećanja, privlačnost, baš kao i seksualna želja sa početka veze vremenom slabe, ali to nije obavezno loša stvar. Naprosto, niko ne može stalno da bude zaljubljen. No, problemi mogu da se jave ako partnerov nedostatak pažnje postane konstanta ili počne negativno da utiče na samopouzdanje partnerke.

Ženama je potrebno da čuju da su poželjne. Ukoliko ne dobijaju takvu poruku od partnera, počinju da dovode u pitanje svoju žensku prirodu. I, ne radi se samo o verbalnim potvrdama – brojni gestovi i govor tela takođe laskaju ženi i utiču na njeno samopouzdanje. Način na koji partner gleda svoju partnerku, način na koji je dodiruje i inicira seks veoma su važni pokazatelji da ga ona privlači. Međutim, ako se ništa od navedenog ne dešava, situacija može da izgleda beznadežna (baš kao u priči naše čitateljke Katarine). Dakle, ako osećate da je privlačnost između vas i vašeg partnera nestala, poslušajte savete naših eksperata i ponovo probudite njegova osećanja.

Katarinina priča

“Tokom večere povodom šesnaestogodišnjice našeg braka, pogledala sam svog supruga Tomislava preko stola. U tom trenutku sam shvatila da me nije pogledao čitave večeri, iako sam se posebno obukla i našminkala za ovu priliku”, otkriva Katarina Petković (43).

“Potom sam pokušala da se setim kada mi je suprug poslednji put uputio kompliment. Uz uzdah, pomislila sam na to da Tomislav nekada nije skidao pogled sa mene, stalno me je dodirivao, a naš seksualni život bio je odličan. Sada me uopšte ne dodiruje, a poslednji put vodili smo ljubav pre godinu dana. Moje misli su odlutale u prošlost, na dan našeg venčanja, kada me je Tomislav zaljubljeno gledao i neprekidno ponavljao da sam lepa. Savladale su me suze i osetila sam se kao trapava, neprivlačna sredovečna žena. Inače, upoznali smo se kada smo oboje imali 25 godina. Odmah smo osetili snažnu fizičku privlačnost, a ubrzo smo razvili i emotivnu bliskost. Venčali smo se nakon dve godine zabavljanja i dobili smo dva sina, Predraga i Sinišu, koji sada imaju 13 i 11 godina. Međutim, kada smo ušli u tridesete godine života, stvari su počele da se menjaju.

Primetila sam da je Tomislav postao manje pažljiv prema meni i manje zainteresovan za mene kao ženu. Tretirao me je više kao prijatelja. Pokušala sam da ubedim sebe da je razlog tome naša okupiranost poslovnim obavezama i decom, kao i da ćemo, vremenom, povratiti naš stari odnos. Da ironija bude veća, Tomislav i ja još uvek imamo iste poglede na svet, slažemo se u svemu i smejemo se istim stvarima. No, fizička privlačnost i strast potpuno su nestale. Postepeno smo se pretvorili u dva prijatelja koja žive zajedno. Sve mi je postalo jasno nekoliko nedelja nakon večere za godišnjicu. Dok smo jednog poslepodneva bili u kupovini, primetila sam da Tomislav gleda jednu ženu… dugo! To mi verovatno ne bi zasmetalo da nije prošlo toliko vremena od kada je mene gledao sa takvim interesovanjem.

Počela sam da plačem iz sveg glasa, što je šokiralo i zabrinulo mog supruga. Odveo me je u kafić i držao me je za ruku, što me je još više rasplakalo, jer godinama nije bio tako nežan prema meni. Kada sam se smirila, počeli smo da razgovaramo. Tomislav je potvrdio ono što sam i sama osećala: vremenom smo ušli u kolotečinu svakodnevice i porodičnih obaveza i prestao je da me doživljava kao seksualnog partnera. Jednostavno, postala sam njegov životni saputnik. Ipak, rekao mi je da me voli kao kada smo se venčali – to mi je pružilo veliku nadu. Bilo mi je veoma teško, ali barem smo počeli da razgovaramo.

Tomislav je objašnjavao nedostatak želje za seksom iscrpljujućim obavezama na poslu i u porodici. Osim toga, plašio se da me više ne privlači, jer se dosta ugojio. Kada analiziram protekle godine, mislim da mi je najteže pao nedostatak njegove potvrde da sam još uvek privlačna. Zbog  toga sam vremenom sve manje pažnje poklanjala svom izgledu, a zbog toga sam se onda osećala još neprivlačnije. Da ironija bude veća, Tomislav je verovatno razmišljao na isti način. Svesna sam da ne postoje jednostavni odgovori i rešenja, i nisam sigurna da ćemo ikada povratiti staru strast. Ipak, veže nas ljubav, posvećeni smo jedno drugom i trudimo se da imamo ‘randes’ bar jednom nedeljno. Zato sam sigurna da se krećemo u pravom smeru.”

Rasplamsajte vatru strasti

Evo i najčešćih razloga zbog kojih muškarci gube interesovanje za svoje partnerke i nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaš ljubavni život ponovo.

Opterećen je brigama i obavezama

Nedostatak pažnje s njegove strane često je uzrokovan stvarima koje nemaju veze sa njegovim osećanjima prema vama. Ako je vaš partner pod stresom, ili je depresivan, to će se neminovno odraziti na bliskost i seksualnu želju. Ova mentalna stanja utiču na biohemiju mozga – opada nivo hemijskih materija koje deluju na seksualnost i osećaj privlačnosti – pa muškarac ne može da razmišlja o vama (ili bilo kome drugom) na taj način. Gubitak posla ili novčani problemi mogu da naruše njegovo samopouzdanje a, posledično, i njegovu zainteresovanost i libido.

Probudite strast: Razgovarajte sa njim. Budite iskreni, ali taktični, i spremni da čujete stvari koje vam se možda neće dopasti. Njemu će sigurno biti teško da iskreno odgovori na vaša pitanja, zbog straha da vas ne povredi ili izazove vaš bes, zato unapred smislite strategiju za razgovor. Sačekajte ravi trenutak – kada ste sami, smireni i oboje imate ovoljno vremena – i recite mu da ste primetili da je nestala nekadašnja bliskost međuvama. Pitajte ga šta je razlog tome. Recite mu da vam je stalo do njega i da, bez obzira na vrstu i

težinu problema, želite zajedno da ga rešite. Budući da je za razgovor potrebno dvoje – ako partner nije
spreman za to – zamolite ga da čuje vaše mišljenje, a kasnije može da vam kaže šta on misli. Najgori scenario ovakvog razgovora jeste da ga započnete pitanjem: “Više ti se ne sviđam?”

Uzima vas zdravo za gotovo

Potpuno poznavanje vaših stavova, ponašanja, navika (i tela) može da bude put ka monotoniji – to ne mora da znači da mu se više ne sviđate, već da se strast vremenom gasi. U pitanju je prirodna pojava, naročito u dugim vezama, i može da se desi  kod oba partnera. Način na koji se ponašate prema partneru od presudnog je značaja za njegov odnos prema vama. Suviše često, žene posle izvesnog vremena počinju da tretiraju partnera kao još jedno dete – stalno mu  govore šta treba da radi, kritikuju ga i podsećaju na obaveze, što poražavajuće utiče na njegovu seksualnu želju. Inače, u dugim vezama nije neuobičajeno da jedan od partnera počne da prihvata drugog zdravo za gotovo. Ako ste to vi, makar i nesvesno, on će verovatno reagovati na isti način. Zato morate stalno da razmišljete o vezi kao dinamičnom odnosu, u kojem obe strane moraju konstruktivno da učestvuju i da održavaju strast.
Probudite strast: Počniteponovo da zavodite jedno drugo. To je ono što svi potpuno prirodno radimo na početku veze, ali vremenom prestajemo, uglavnom nesvesno, iz različitih razloga. Tada počinjemo da doživljavamo partnera kao nešto što se nikada neće promeniti. Zato morate da razmislite o onome što ste radili na početku veze i da ponovo počnete tako da se ponašate. Probudite seksualnu želju tako što ćete uspostaviti odnos sa partnerom na više nivoa – puštajte muziku koja budi uspomene na prve dane zabavljanja, nosite odeću i parfem koji naglašavaju vašu senzualnu stranu i često dodirujte partnera. I zapamtite da se seksualna želja podstiče i na mentalnom nivou – ukazivanjem pažnje i razgovorima, pa i podelom obaveza u kući.

Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!