Da li ste znali da šećer stvara čak 8 puta veću zavisnost od kokaina? Da li ste upoznati sa bolestima koje izaziva šećer? Jeste li i vi jedan od zavisnika istog?
Industrija hrane već decenijama dovodi kupce u zabludu tvrdeći da unosom masne hrane postajemo debeli, a da su masti ono čega treba da se čuvamo. Zato su se kupci uvek okretali hrani koja sadrži nizak procenat masti ili je u najboljem slučaju ne sadrži uopšte.
ŠećerUbedivši kupce da je masna hrana problem i počevši da proizvodi hranu koja u sebi ima nizak procenat masti, prehrambena industrija susrela se sa velikim problemom. Low-fat ili fat free hrana je veoma bezukusna i bezlična. Kako bi rešila taj problem, industrija je počela u sve namirnice da dodaje šećer. Preciznije, počela je da dodaje kukuruzni sirup koji ima visok sadržaj fruktoze odnosno HFCS.
Kupci, ubeđeni da su uklonili uzrok glavne zdravstvene opasnosti kada je hrana u pitanuju – masti. Prevideli su činjenicu da im je u velikim količinama podvaljen šećer, koji je po zdravlje daleko gori od masti, za koju su verovali da je najopasniji sastojak namirnica.
Zašto je recimo u Americi gojaznost najveći problem? Zato što prosečan Amerikanac recimo, tokom godine unese prosečno oko 69 kg šećera iliti 22 kafene kašičice na dan*.
Nažalost, povećanje telesne mase nije jedini problem koji izaziva konzumacija šećera. Šećer stvara zavisnost goru od droge, a evo i zašto.

Šećer stvara 8 puta jaču zavisnost od kokaina

Šećer, verovali ili ne, stvara 8 puta jaču zavisnost od kokaina. Nije da je kokain bezopasan i da vam neće stvoriti zdravstvene probleme, ali je činjenica da šećer dovodi do mnogo gorih i ozbiljnijih degenerativnih bolesti. Nije bez razloga dobio naziv “Bela smrt”.
Istraživanja su pokazala da je po zdravlje opasnija hrana koja sadrži šećer od hrane koja sadrži mast. Rađeni su i eksperimenti na pacovima koji su pokazali da li bi pacov radije uzeo Oreo ili kokain. Možete li pretpostaviti šta je svaki od pacova izabrao? Pa Oreo, naravno.
Šećere ipak ne treba potpuno izbaciti iz ishrane. Postoji doza šećera koju je sasvim u redu uneti u organizam. Morate biti vrlo pažljivi. Smanjenje unosa šećera od 20 do 30 odsto vremenom smanjiti i unos kalorija za oko 100 kalorija dnevno. Ne treba da se lišite svih zadovoljstava, već da mislite o tome šta jedete i kako to utiče na vas organizam.
Moj savet je – jedite pametno, oprezno i savesno.
 
*Izvor: B92