Roditelji, ali i druge značajne osobe u životu dece treba da budu svesni da su u svemu uzor deci. Deca uče da se ponašaju posmatrajući život oko sebe. O roditeljskim postupcima i postupcima značajnih osoba u detetovu životu u raznim situacijama zavisi kako će se deca ponašati u sličnim situacijama
Roditelji i odgajatelji su modeli s kojima se dete poistovjećuje, a samim tim i modeliraju njihovo ponašanje. Ovi tragovi detinjstva i uticaja roditelja ponekad se ne vide odmah u detinjstvu, ali se vrlo jasno pokazuju upravo u adolescenciji. Ponekad je teško pridržavati se svega što propagiramo svojoj deci, a ponekad bismo želeli da deca uče na našim greškama, a ne na vlastitima.
Kažu da dobar izgovor zlata vredi – ali u ovom slučaju izgovor samo maskira činjenicu da je odluka na nama i da u većini slučajeva zapravo imamo izbor. Nedostatkom izbora ili dobrim izgovorom možemo opravdati svašta – loše ocene, nasilje, bezobrazluk, krađu… Ali, ako prenesemo poruku pokazujući na svom primeru kako izbor uvek postoji i kako smo sami odgovorni za svoje ponašanje, tada i naša deca mogu osvestiti da zasluge za svoje ponašanje mogu pripisati sebi.
 
Izvor: 24sata