Sunday, June 16, 2024
HomeGreenKokosova voda-prirodni sportski napitak

Kokosova voda-prirodni sportski napitak

Kokosova voda predstavlja bistru tečnost unutar mladog kokosa. Kako plod sazreva, kokosova voda se zamenjuje masom u kokosu i vazduhom. Kokosova voda je već dugo popularno piće u tropskim zemljama, posebno u jogoistočnoj Aziji, pacifičkim ostrvima kao što su Havaji, ali i na Karibima. Botaničari veruju da je kokosova palma verovatno poreklom iz jugoistočne Azije, ali se vrlo brzo proširila svetkom kroz trgovačke puteve u poslednja dva veka.

Tradicionalno uzgajanje kokosa je relativno lako za životnu sredinu. Kokos zahteva malo đubriva, a njihov koren sprečava eroziju zemljišta. Zbog svoje guste ljuspe, kokos retko zahteva pesticide, osim u sličaju većih investicija. Glavni ekološki troškovi u vezi vode kokosa, jeste u isporuci.

Kokosova voda dolazi od mladih, zelenih kokosa. Bere se u period između šestiI osem mececi starosti, kada ima jako malo sličnosti sa svojim “kolegama” koji su zreli( dlakave, braon vrste koje viđamo u supermarketima)

Kokosova voda je bogata  vitaminima, mineralima, amino kiselinama, ugljenim hidratima, antioksidantima, enzimima koji pomažu telu da funkcioniše efikasnije.

Ona snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti, sprečava aterosklerozu, olakšava funcije bubrega, štiti od raka, pomaže u varenju, poboljšava cirkulaciju krvi.

Ne sme se mešati sa kokosovim mlekom, koje se pravi od bele mase kokosa. Za razliku od kokosovog mleka, voda sadrži manje kalorija i masti a ima visok nivo elektrolita kalijuma, pa se zbog toga često na tržištu predstavlja kao prirodna alternativa za sportske napitke.

Iako je nazivaju prirodnim sportskim napitkom, kokosova voda nije idealna za duže fizičke aktivnosti. Zbog posebne mešavine elektrolita. Za razliku od sportskih pića, koja obično sadrže malo natrijuma i kalijuma, kokosova voda je suprotno. Iako važi uverenje da kada vežbate, potrebno vam je mnogo kalijuma, a natrijuma itekako. Prilikom znojenja gubi se mnogo više natrijuma od kalijuma.

Bilo je slučajeva kada se kokosova voda koristila kao interventska hidratacija u zemljama gde medicina nije razvijena i gde nije postojao fiziološki rastvor.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!