Sunday, April 21, 2024
HomeBlueNVIDIA predstavlja najbrži mobilni procesor

NVIDIA predstavlja najbrži mobilni procesor

NVIDIA je danas predstavila NVIDIA Tegra 4 , najbrži mobilni procesor na svetu sa rekordnim performansama i autonomijom baterije, za besprekorno korišćenje pametnih telefona, tableta, gejmerskih uređaja, infotainment sistema i navigacija, kao i računara. Tegra 4 nudi izvanrednu grafiku, izuzetno brzu pretragu interneta, impreivne vizuelne sadržaje i nove mogućnosti za kameru kroz kompjutersku fotografiju.
Tegra 4, koja je nosila radni naziv “Wayne”, poseduje 72 optimizovana NVIDIA GeForce GPU jezgra – odnosno šestostruko veću grafičku snago u odnosu na Tegra 3 GPU  – koji donose realističnije gejmersko iskustvo i prikaz u visokoj rezoluciji. Po prvi put, primenjuje se najnapredniji četvorojezgarni CPU koji se može naći u ARM-u, Cortex-A15, koji donosi  2.6 puta bržu pretragu interneta i revolucionarne performanse aplikacija.
Tegra 4 takođe omogućava globalnu 4G podršku za glas i podatke, uz pomoć opcionog čipseta, NVIDIA Icera i500 procesora pete generacije. Efikasniji i 40 procenata manjih dimenzija od standarnih modema, i500 učetvorostručuje sposobnost procesovanja u odnosu na prethodnika.
„Tegra 4 pruža ogormnu moć procesovanja i efikasnost za pokretanje pametnih telefona i tablet uređaja, uređaja namenjenih za gejming, sistema koji se koriste u automobilima i PC računarima“, kaže Fil Karmak, viši potpredsednik Tegra poslovanja u kompaniji NVIDIA, koji dodaje: „ Njene nove mogućnosti, naročito u oblasti kompjuterske fotografije, pomoći će u poboljšanju čitavog niza postojećih proizvoda i dovesti do stvaranja novih i uzbuljivih rešenja.“
Kompujterska fotografija
Među revolucionarnim stvarima koje donosi Tegra 4 procesor je njegova arhitektura za kompjutersku fotografiju arhitektura (engl. Computational Photography Architecture), koja automatski omogućava dobijanje fotografija i video zapisa velikog dinamičkog raspona (HDR) tako što spaja procesorsku moć grafičkih procesora, centralnih procesora i procesora unutar kamere za sliku i signal.
HDR tehnologija omogućava da se naprave fotografije, uključujući i one napravljene pomoću fleša, onakve kakve ih vidi ljudsko oko – sa detaljima koji se vide kako u svetlim, tako i u tamnim delovima.
Najbolja energetska efikasnost
Dizajniran za maksimalnu energetsku efikasnost, Tegra 4 procesor sadrži baterijsko jezgro druge generacije za uštedu energije tokom standardne upotrebe i PRISM 2 displej tehnologiju koja umanjuje pozadinsko osvetljenje dok u isto vreme donosi superiorne vizuale.
Tegra 4 koristi do 45 procenata manje energije od svog prethodnika, Tegra 3 procesora, kada je uobičajena upotreba u pitanju. Takođe, omogućava do 14 sati HD video reprodukcije na telefonima.
Tegra 4 ključne karakteristike:

  • GeForce GPU sa 72 optimizovana jezgra
  • Četvorojezgarni ARM Cortex-A15 CPU, plus jezgro za štednju baterije druge generacije
  • Arhitekturu za kompjutersku fotografiju
  • Podršku za LTE sa opcionim Icera i500 čipsetom
  • Video podrška ultra visoke definicije od 4K

Korisni linkovi

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!