Monday, December 4, 2023
HomePorodicaBebeStajanje u trudnoći može biti opasno

Stajanje u trudnoći može biti opasno

Obavljanje poslova tokom trudnoće u stojećem položaju tokom dužeg vremenskog perioda može da ima negativne posledice po razvoj fetusa, otkrila je nova studija.
Ako je majka tokom trudnoće obavljala poslove u stojećem položaju tokom dugih vremenskih perioda, može se desiti da beba, na rođenju, ima manji obim glave i manju težinu, pokazala je studija koju su preveli holandski naučnici.

Naučnici su došli do tog zaključka prateći situaciju kod 4.680 Holanđanki tokom trudnoće. Oni su konstatovali da je glava beba čije su majke tokom trudnoće radile stojeći manja za santimetar od prosečne veličine, kao i da su te bebe slabije u proseku između 148 i 198 grama od drugih beba. To se obično dešava sa bebama, na primer, nastavnica ili prodavačica koje često stoje.
Stručnjaci smatraju da ti uslovi rada mogu da izazovu čak i prevremeni porođaj.
Sumnja se da preveliki fizički napor može da smanji krvni pritisak u materici i placenti i smanji dotok kiseonika i hranljivih sastojaka neophodnih za dobar razvoj fetusa. S druge strane, stojeći položaj može da poveća pritisak unutar stomaka povećavajući i opasnost od prevremenog porođaja, posebno tokom poslednjeg tromesečja, kada je prostor u stomaku najuži.
 
Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!