Friday, June 14, 2024
HomeGreenNamirnice za jasnu misao

Namirnice za jasnu misao

Sledeća lista nudi vam najbolje prehrambrene artikle koji su zaista korisni za ljudsko zdravlje i mozak. Ove namirnice nisu samo ukusne već su i izuzedno hranljive. Pokušajte da ove namirnice unesete u svoju svakodnevnu ishranu za dugotrajni efekat koji nude.

1. Čokolada

Čokolada je veoma ukusna i hranljiva za mozak. To su dokazali naučnici koji su pokazali da kakao prah koji se nalazi u njoj predstavlja najmoćniji antioksidans npr. flavoni koji su važni za povećanje protoka krvi u mozak.

2. Riba

Masne kiseline omega 3 koje su prisutne u ribi su veoma korisne za telo u svakom smislu. Na primer, omega 3 masne kiseline obezbećuju više kiseonika u samom mozgu, i omogućavaju skladištenje novih informacija. Zdrave ribe za mozak su tuna, losos i haringa.

3. Orasi i semenke

Grickalice od oraha i semenki, kao što su kikiriki, indiski orah, badem, orah su zaista dobri za zdravlje mozga. Sadrže omega 3 i omega-6 masne kiseline. One služe kao antidepresivi i pomažu nam da mislimo pozitivno.

4. Zeleno povrće

Kupus, spanać itd. su veoma dobri za mozak, jer sadrže vitamine B6, B12 koji su nam od velike pomoći kada želimo da se prisetimo neke stare informacije, kao npr. šta smo naučili juče.

5. Kari

Kari sadrži antioksidante koji se bore protiv starenja mozga i održavanje kognitivnih informacija kako starimo. Takođe sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala koji nam mogu nanati upale i neke druge bolesti.

6. Bobice

Bobice su pune antioksidanata. Borovnica je dobra u poboljšavanju motoričkih sposobnosti i ukupne sposobnosti učenja.

7. Čaj ( naročito zeleni čaj )

Čaj ili crni čaj sadrže katehini koji je veoma koristan za mozak. Katehin drži um svežim i oštrim, on takođe sprečava mentalni zamor.  Crni i zeleni čaj su veoma dobri za zdravlje.

8. Ostrige

Ostrige su bogate cinkom i gvožđem, i čine mozak oštim i daju mu sposobnost da se informacije zadržavaju. On je drugi po redu od morske hrane koji je veoma zdrav za ljudski mozak.

9. Jaja

Jaja sadrže vitamin B12 i leciten. Vitamin B12 sprečava skupljanje mozga koje se javlja usled starenja, i takođe sprečava Alchajmerovu bolest. Mada, jaja sadrže visok nivo holesterola ali takođe sadrže i visok nivo holina, koji dodlovno predstavlja „zgradu“ moždanim ćelijama.

10. Integralne žitarice

Sastoje se od B6 vitamina koji je koristan za poboljšavanje memorije mozga. Žitarice takođe povećavaju protok krvi do mozga i podržavaju njegovo funkcionisanje.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!