Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueNVIDIA Tesla GPU akceleratori pokreću energetski najefikasnije superračunare na svetu

NVIDIA Tesla GPU akceleratori pokreću energetski najefikasnije superračunare na svetu

NVIDIA je danas objavila da NVIDIA Tesla GPU akceleratori pokreću dva energetski najefikasnijija superračunara na svetu, prema najnovijoj Green500 listi objavljenoj danas.   
“Eurora” je proglašen za pobednički sistem u najvećem italijanskom superkompjuting centru CINECA , koji se nalazi u Kazaleko di Reno. Opremljen sa NVIDIA GPU akceleratorima zasnovanim na Kepler arhitekturi –  najefikasnijim akceleratorima ikada napravljenim, sa najvišim performansama – Eurora isporučuje 3.210 MFlop-ova po vatu , čineći ga 2,6 puta energetski efikasnijim u odnosu na  najbolje sisteme koji koriste Intelove procesore (u Météo France).
To u velikoj meri prevazilazi i najefikasniji Intel Xeon Phi sistem zasnovan na akceleratorima “Bikon“ koji se nalazi u Nacionalnom institutu za računarske nauke, na Univerzitetu u Tenesiju. Drugi po redu sistem na junskoj 2013 Green500 listi je “Aurora Tigon” superkompjuter koji se nalazi na Selex ES objekatu u Kjetiu u Italiji. Ova dva sistema pokreću napredni Eurotech ‘Aurora’ serveri visokih performansi, opremljeni sa NVIDIA Tesla K20 GPU akceleratorima.
Šire gledano, NVIDIA Kepler GPU sistemi, zasnovani na akceleratorima koji su na prvih 100 mesta Green500 liste, u proseku su 50 odsto energetski efikasniji od najnovijih sistama zasnovanih na Intel Xeon Phi procesorima.
Nakon prošlonedeljnog studentskog klaster izazova ISC 2013 u kome je NVIDIA GPU sistem baziran na akceleratorima zauzeo prva četiri mesta za energetski efikasne superkompjutere, NVIDIA GPU-ovi su još jednom pokazali zašto su oni najpoželjniji akceleratori među programerima , sistem dizajnerima i računarskim istraživačima.
“Sirove performanse više nisu ekskluzivna mera vrednosti i uticaja superkompjutera “, izjavio je Sumit Gupta , generalni direktor Tesla Accelerated Computing poslovne jedinice u kompaniji NVIDIA . “Svi budući sistemi će morati da pruže bolje performanse uz smanjenu potrošnju energije. Sa GPU akceleratorima na prva dva mesta, najnoviji Green500 spisak pokazuje sposobnost akceleratora da pruže nenadmašan nivo energetski efikasnih performansi superkompjutera za sisteme sledeće generacije.”
Uz hiljade malih energetski efikasnih jezgara koji rade paralelno, GPU akceleratori  su energetski efikasniji od standardnih procesora.  Ova GPU jezgra su optimizovana za pokretanje delova zahtevnih računskih aplikacija, dok su CPU jezgra opšte namene koja rade u serijalima, veoma neefikasna kada je reč o zahtevnim računskim aplikacijama.
Green500 lista, koja izlazi dva puta godišnje,  ocenjuje 500 energetski najefikasnijih superkompjutera baziranih na performansama ostvarenim u odnosu na utrošenu snagu. Za više informacija i kompletan spisak Green500 iz juna 2013 posetite : http://green500.org/.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!