Saturday, June 22, 2024
HomeBlueRevolucionarno: Cloud Computing u Srbiji

Revolucionarno: Cloud Computing u Srbiji

Content Delivery Network ili CDN poboljšava i ubrzava Vaš sajt, a njegov sadržaj nudi korisnicima preko njima najbližeg servera koji su raspoređeni na 32 strateške tačke u svetu.

Na taj način se omogućava da traženi sadržaj (HTML, slike, download softvera, audio i video striming) korisnik dobija sa najbližih mogućih lokacija, izbegavajući tipična Internet “uska grla”.

Drugim rečima, ukoliko koristite CDN, korisnik koji traži sadržaj iz na primer Amerike, sadržaju na sajtu (slikama, video sadržaju, tabelama i sl.) koji nalazi na serverima svuda u svetu pristupati kao da „traži“ informacije od servera iz Amerike, posetilac iz Francuske „traži“ informacije od servera iz Francuske, posetilac iz Kine „traži“ informacije od servera iz Kine…

Najbitnije prednosti CDN-a:

  • Mesto sadržaja je bliže krajnjem korisniku.
  • Drastično se poboljšavaju performanse web sajta.
  • Povećava se uptime i dostupnost sadžaju.
  • Bolje se upravlja korišćenjem protoka i izbegavaju se Internet “uska grla”.
  • Smanjuje se cena i kompleksnost infrastrukture.

CDN zapravo kopira sadržaj sajta preko nekoliko „servera u ogledalu“ (takozvanih surogat servera) koji su strateški postavljeni na raznim lokacijama u svetu, a sve u cilju kako bi se što lakše nosili sa velikim brojem posetilaca. CDN se koristi da poboljša performanse i skalabilnost, poveća propusni opseg, poboljša dostupnost uz održavanje ispravnosti podataka prilikom replikacije. Na taj način nudi se brze i pouzdane aplikacije i usluge koje se nalaze u neposrednoj blizini korisnika

Za detalje, pogledajte ovde

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!