Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueFBI: Dokument o NLO u Nju Meksiku najčitaniji fajl

FBI: Dokument o NLO u Nju Meksiku najčitaniji fajl

Dokument američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) iz 1950. godine, koji se odnosi na nepotvrđen izveštaj o tome da su u oblasti Nju Meksika uočeni leteći tanjiri, najčitaniji je fajl te službe u elektronskoj formi. Dokument datira od 22. marta 1950. godine i poslao ga je tadašnji šef FBI odseka u Vašingtonu direktoru te službe Džonu Edgaru Huveru. Izveštaj je prvi put predstavljen javnosti krajem 70-ih godina prošlog veka.
Od kako je FBI 2011. godine omogućio pristup u elektronskoj formi za oko 6.700 javnih dokumenata, izveštaj o navodnoj pojavi letećih tanjira u Nju Meksiku pregledan je skoro milion puta. U izveštaju se samo navodi da je nepoznata osoba prenela informaciju da su istražitelji Vojnog vazduhoplovstva prijavili slučaj tri leteća tanjira opažena iznad Nju Meksika.
FBI je dokument samo obeležio za arhiviranje, ali slučaj nikada nije dodatno istraživan. Neki delovi u tom dokumenti zatamljeni su tako da ne mogu da se vide, pored ostalog i ime osobe koja je dostavila tu informaciju.
Prema tom izveštaju, u svakom od tri leteća tanjira bila su po tri bića ljudskog oblika u metalik odeći sličnoj onoj koju nose test piloti. Ta bića bila su navodno visoka oko jedan metar. Prema dostavljaču te informacije, leteći tanjiri su otkriveni baš u Nju Meksiku zato što su američke vlasti u toj državi imali najnapredniji radarski sistem u to vreme. Po svoj prilici, slučaj opisan u tom dokumentu nema veze sa slučajem u Rozvelu iz 1947, takođe u NjuMeksiku. Tada su, navodno, pripadnici Vojnog vazduhoplovstva takođe primetili leteće tanjire, da bi se kasnije ispostavilo da su to bili baloni namenjeni istraživanjima.
– Nekoliko godina kasnije posle incidenta u Rozvelu direktor Huver naložio je svojim agentima, na zahtev Vojnog vazduhoplovstva, da na licu mesta utvrde bilo kakvo prisustvo NLO-a – saopštio je FBI.
U saopštenju se dodaje da je to obustavljeno posle nekoliko meseci, u julu 1950. godine, odnosno četiri meseca posle slanja dokumenta koji je danas najčitaniji u arhivi FBI. To, prema oceni te agencije, znači da je odeljenje u Vašingtonu zaključilo da nema potrebe dalje istraživati tu priču.
 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!