Friday, May 24, 2024
HomeBlueKako naučiti psa gde da obavlja nuždu?

Kako naučiti psa gde da obavlja nuždu?

Dresiranje psa da nuždu vrši napolju može biti veoma zahtevno, ali ako se potrudite, navike koje mu u mladom dobu usadite važiće do kraja njegovog života.
Niko ne voli da njegov pas ostavlja “barice” i “poklončiće” svuda po kući i zato treba da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste vašeg ljubimca naterali da nuždu vrši na za to predviđenim mestima.

  1. Izvedite kucu napolje ili na tačno određeno mesto u kući često – idealno bi bilo na svakih 35 minuta, kao i uvek posle jela i unošenja tečnosti.
  2. Nikada nemojte grubo reagovati kada pogreši, ali pokušavajte da ga “iznenadite” dok vrši nuždu na pogrešnom mestu tako što ćete ga malo prodrmati ili izgovoriti glasno “ne”. Odmah potom ga odnesite na predviđeno mesto i ako tu obavi nuždu, nagradite ga.
  3. Ono što važi za uriniranje, ne važi za situaciju kada kuca kaki na mestu koje za to nije predviđeno. Naime, ako pokušate da ga odnesete na drugo mesto, on neće moći da zaustavi proces i samo ćete napraviti nered.
  4. Dobro je to što psi pre obavljanja velike nužde njuškaju i idu u krug oko mesta gde planiraju to da urade. Čim to vidite, prodrmajte ga i odnesite na predviđeno mesto.
  5. Pohvale, maženja i nagrade svakog puta kada obavi nuždu na predviđenom mestu je obavezno.
  6. Ako se noću budi i cvili, ustanite i odnesite ga do toaleta. Isto učinite i čim ustanete, kao i neposredno pre spavanja.
  7. Kada pas ostaje sam, zatvorite ga u jednu prostoriju u kojoj će deo prostora biti prekriven novinskim papirom.
  8. Stalno ga posmatrajte dok luta i njuška po kući, kako biste na vreme primetili da li će se unerediti.

 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!