Monday, May 20, 2024
HomeBlueNordeus za konačnu pobedu u GAK Narodni front

Nordeus za konačnu pobedu u GAK Narodni front

Kompanija Nordeus donirala je 20 miliona dinara za neophodnu opremu neonatološkog odeljenja za najugroženiju novorođenčad „GAK Narodni front”, u kome se rađa više od polovine ukupnog broja beba u Srbiji. Ovom donacijom Nordeus se pridružuje projektu „Bitka za porodilišta“ i borbi da se porodilištima u Srbiji obezbedi oprema neophodna za pružanje životne podrške novorođenim bebama.
Sredstva za opremanje odeljenja na kojem će biti smeštene prevremeno rođene bebe, kao i mališani kojima je potrebna intenzivna nega obezbedila je jedna od najmlađih, ali i najuspešnijih IT kompanija u našoj zemlji kojoj je dugoročno opredeljenje da kroz stalne projekte pomoći i donacije sistemski pomaže onima kojima je pomoć najčešće i najpotrebnija – deci.
U GAK Narodni front godišnje se rodi više od 7000 beba. Mnoge od njih nemaju sreću da se rode zdrave i na vreme. Oko 10% se rađa pre vremena, a oko 15% su bebe iz visoko rizičnih trudnoća iz cele zemlje koje se ovde zbrinjavaju. Za lečenje ovih beba neophodna je savremena, visoko sofisticirana oprema (inkubatori, ventlilatori, monitori, infuzomati, medicinski gasovi, itd). Velika donacija kompanije Nordeus omogućiće  formiranje respiratorne jedinice  u novoadaptiranoj intenzivnoj neonatalnoj nezi. Za neke bebe će to značiti život, a za mnoge smanjenje dugoročnog morbiliteta  i poboljšanje kvaliteta života.
„Od ukupnog broja novorođene dece, otprilike 10 odsto su deca koja se rađajaju pre vremena i upravo zbog njih smo odlučili da rekonstruišemo jedan deo dečijeg boksa sa najsavremenijom opremom. Dali smo se u jednu borbu za bebe, da sva deca koja se rađaju pre vremena prežive. Zahvaljujemo se kompaniji Nordeus, mladim ljudima koji rade tamo i koji su me fascinirali entuzijazmom i donacijom. Iako sarađujemo sa Institutom za prevremeno rođenu decu, ipak je u prvim trenucima kada se prevremeno rođeno dete rodi potrebna nega, odnosno intenzivna nega. I upravo ako to dete ima intenzivnu negu na licu mesta gde se rodi, onda su njegove šanse da preživi veće“, kaže prof. Dr Dušan Stanojević, načelnik GAK Narodni front.
Donatorski ugovor svečano su potpisali Veran Matić, predsednik UO Fonda B92 i Jovana Gajić, direktorka finansija kompanije Nordeus u prisustvu prof. dr Dušana Stanojevića, načelnika GAK Narodni front.
„Kompanija Nordeus se opredelila da kroz dugoročni plan projekata u Srbiji pomaže upravo onima kojima je pomoć najpotrebnija – deci. Nije bilo dileme oko toga kojom donacijom ćemo započeti ovaj plan, jer je GAK Narodni front mesto na kojem se rađa više od polovine svih beba u Srbiji. Iskreno se nadamo da će oprema, nabavljena našom donacijom za odeljenje intenzivne i poluintenzivne nege neonatologije, pomoći najugroženijoj novorođenčadi kojoj su uređaji i namenjeni. Nadamo se da će i druge kompanije, bez obzira na veličinu i u skladu sa svojim mogućnostima, uzeti učešće u akciji “Bitka za porodilišta” ili projektima sličnog tipa”, izjavila je Jovana Gajić, direktorka finansija kompanije Nordeus.
Zahvaljujući uspehu projekta „Bitka za porodilišta“ u organizaciji Fonda B92 veliki broj porodilišta u Srbiji je dobio najneophodniju opremu, ali je to samo deo stvarnih potreba porodilišta u našoj zemlji.
„Naša zemlja je veoma dugo u krizi koja je pored nasleđenih problema neefikasnosti i tranzicione pohlepe, uzrokovana i nedostatkom novih poslovnih modela, inovacija, poimanja društvene odgovornosti. Nordeus je potpuno nova kompanija, novih ljudi, koja se bavi upravo inovacijama, novim poslovnim modelom koji u potpunosti prožima društvena odgovornost, ne samo kompanije već i svakog menadžera i svakog zaposlenog. Briga o društvu, zajednici i zemlji u kojoj se radi isto je rangirana kao i briga o profitu. Ovakav model poslovanja je ključ za izlazak iz krize ali i za humanije i plemenitije poslovne i društvene odnose. Način doniranja i briga o samoj donaciji, vizija kompanije čiji će se uspeh meriti i uspešnim društveno odgovornim projektima stvaraju prostor da budemo optimisti ali samo ako se svi potrudimo da ovakvi modeli postanu dominantni“, izjavio je povodom potpisivanja ovog ugovora o donaciji Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!