Wednesday, April 17, 2024
HomePorodicaBebeŠta sve može da čuje i vidi beba

Šta sve može da čuje i vidi beba

Možda vam se čini da vaše novorođenče prvih nedelja ne zna da radi ništa drugo osim da jede, spava, plače i prlja pelene. Varate se. Sva čula već odlično funkcionišu i beba upija zvukove, slike i mirise koji je okružuju – kao mali sunđer. Evo, šta sve može da čuje i vidi dete staro nekoliko meseci.
Teško da možemo da dokučimo šta sve tačno novorođenče može da oseti, ali uzbudljivo je i samo da posmatrate kako reaguje na dodir, svetlo, zvuk i da pratite kako se složeni sistem čula sve više budi.
Vid
Vid novorođenčeta je savršeno podešen na upravo toliku preciznost da može da vidi ono što mu je najvažnije na svetu: lice mame i tate. Beba najbolje izoštrava sliku tačno na udaljenosti da, držana na rukama, jasno vidi lice roditelja. Može ona da vidi i dalje od toga, ali teško zadržava fokus na udaljenim objektima. Ipak, uhvatićete bebu kako zuri u udaljeni prozor kroz koji dopire sunčeva svetlost ili kako pogledom prati nekog člana porodice koji se kreće po sobi. Osim lica, svetlost i pokret su novorođenčetu najdraži objekti posmatranja.
Iako vid bebe funkcioniše relativno dobro, dete će imati malo problema sa „finim podešavanjem“: udaljene objekte malo će teže fokusirati. Možda ćete bebu čak uhvatiti kako škilji, ali nemojte da se uplašite, to je normalno jer očni mišići moraju još malo da ojačaju i sazru kroz sledećih nekoliko meseci.
Što se boja tiče, beba lakše vidi kontrastne boje nego bliske nijanse. Crno-bele slike ili igračke duže će joj okupirati pažnju nego one sa sličnim bojama.
Svesni ste toga da beba uživa u posmatranju sveta oko sebe pa joj zato pružajte što više zanimljivih i novih prizora. Ipak, nemojte da preterate, jer to je za bebu vrlo zamoran posao.
I samo premeštanje bebe tokom dana s jednog na drugo mesto u stanu pružiće joj zanimljivu promenu scene za posmatranje. O šetnji kroz park da i ne govorimo! Skinite s kolica tendu i pustite malog posmatrača da baci pogled na krošnje drveća, ptice i oblake!
Sluh
Beba je počela da osluškuje svet još davno pre rođenja. Prvo je slušala mamino srce i široku paletu zvukova nastalih u maminom stomaku. Zatim do bebe počinju da dopiru i spoljni zvukovi, najviše glasovi članova porodice. Kad se beba rodi, svi ti zvukovi odjednom postanu puno glasniji i jasniji pa će beba jedno vreme (dok se malo ne navikne) biti preosetljiva na jake i iznenadne zvukove – primetićete kako se trgne ako neko vikne ili nešto teško padne u njenoj blizini. Isto tako, beba će se često umiriti kad čuje zvuk fena ili (tišeg) usisivača, jer su to zvukovi vrlo slični onima kakve je slušala u stomaku.
Posmatrajte kako beba reaguje na vaš glas. Ljudski glasovi, a pogotovo mamin i tatin, najlepša su muzika za bebine uši. Beba vrlo brzo nauči da ti glasovi imaju neke veze s nežnošću, dodirom, toplinom, hranom…
Ukus i miris
Pretpostavlja se da novorođenčad imaju razvijen osećaj mirisa jer znamo da imaju čulo ukusa, a ta su dva čula blisko povezana. Istraživanje je pokazalo da će beba rado da sisa iz flašice sa zaslađenom vodom, dok će od flašice sa kiselim ili gorkim sadržajem okretati glavu.
Dodir
Dodir je neverovatno važan za razvoj novorođenčeta, ne samo psihički nego i fizički! Dokazano je da dodir stimuliše rast bebe. Osim toga, pomoću čula dodira beba skuplja neobično mnogo informacija o svetu. Ipak, u početku u dodiru nalazi samo utehu: posle izlaska iz toplog i sigurnog stomaka u hladan, tvrdi, bučan svet, nežni dodir je ono što bebi pomaže da se smiri i opusti i da polako shvati da ovaj život i nije baš tako strašan kako se činilo ispočetka!
Izvor: Blic-Žena
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!