Saturday, June 22, 2024
HomeBlueRabini promovišu brakove gejeva i lezbijki

Rabini promovišu brakove gejeva i lezbijki

Grupa rabina u Izraelu pokrenula je inicijativu da oženi gej momke s lezbijkama i do sada je sklopljeno 11 takvih brakova, među kojima ima iznenađujuće uspešnih.

Izraelski list “Haarec” je elektornskim putem intervjuisao jedan takav par. Eti i Roni, kako ih je nazvao, su oboje religiozni, a venčani su pre pet godina. Oni su poverili jedno drugom svoje seksualne sklonosti još na prvom sastanku, a spoljnom svetu su se predstavljali kao heteroseksualni par. Sada imaju dvoje dece i smatraju se srećnim.

“Pre šest godina nismo mislili da će tako biti. Zamišljalii smo sve crno, da smo izgubili šansu za normalan život. Ali, danas nam je dobro. Postoji jaz, ali toga ima u svakom slučaju. Ispunjavamo ga velikom ljubavlju koju dajemo i primamo od naše dece i takođe, uživamo jednostavnu ljudsku ljubav koju dajemo jedno drugom, kakvu bilo koja dva čoveka mogu dati i primati,” napisili su oni.

Svim brakovima posredovao je rabin Areleh Harel iz jevrejskog naselja Šilo na Zapadnoj obali. On kaže da svi njegovi parovi dobijaju podršku tima psihologa, bračnih savetnika i socijalanih radnika, a redovno se konsultuju i sa drugim rabinima, od koji su neki eksperti za probleme začeha po jevrejskom verskom pravu halahi.

Dvanaesti rabinov par je nedavno objavio da se verio, a postoji lista još 30 gejeva i 20 lezbijki koji traže para. Niko od njih ne poriče svoje seksualne sklonosti, naglašava rabin provodadžija i ističe da oni žele da osnuju dom da bi postali roditelji ili zbog društvenog priznanja.

“Porodica nije samo seks i ljubav. To je partnerstvo, iako ne samo u tehničkom smislu,” kaže Harel.

Ovakvi brakovi zapravo nisu novina među ultraortodoksnim Jevrejima, ali nova inicijativa je drugačija jer se problemi ne skrivaju, što proističe iz rastućeg prihvatanja homoseksualnoti i podstaknuta je delom od strane četiri organizacije za religiozne homoseksualce.

Harel smatra da je kod seksulanih homoseksualaca gej brak rešenje, a religiozni homoseksualci često ne žele da prekrše zabranu homoseksualnog seksa na osnovu jevrejskog verskog prava i traže druga rešenja.

“Većina parova pristaje da nema odnose s članovima svog pola, ali se uvek tokom nekoliko godina dešavaju omaške, mada oni to ne shvataju kao izdaju,” rekao je Harel, precizirajući da svaki par sam za sebe odlučuje kako će njihov brak funkcionisati i da on nije umesan u tu odluku, već se bavi uglavnom pitanjima kao što je veštačka oplodnja.

Tridesetpetogodšnji Roni je biznismen, a Eti je zaposlena u hitnoj pomoći. Njena porodica ne zna da je lezbijka. Imala je inače samo jednu takvu ozbiljnu vezu, kada je shvatila da je za nju važnije da odgaja decu i živi u normalnoj porodici, kako kaže.

Roni je, takođe, želeo familiju i potomstvo. Oboje kažu da se pridržavaju verske zabrane seksa s osbom istog pola i da im je to vrlo važno kao i želja za manje više normalnim roditeljstvom. Oni nastoje da se ponašaju kao da su običan bračni par pred decom i čak spavaju u istoj sobi, a deca su im rođena zahvljajuući veštačkoj oplodnji.

“Veći deo vremena dobro nam je zajedno, kao poslovnim partnerima. Naravno da ima svađa i napetosi, ali ko ih nema. Kao dobri prijatelji imamo veliko međusobno poštovanje i veliku platonsku ljubav,” istakli su oni.

Međutim, nisu svi takvi brakovi uspešni. Dva para čijem je braku Harel posredovao sada se razvode i zabrinuti su da će im deca rođena u takvom eksperimentu patiti.

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!