Monday, February 26, 2024
HomeBlueUPIS: Rezultati društveno odgovornog poslovanja

UPIS: Rezultati društveno odgovornog poslovanja

Poslovanje kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) uz visok nivo poslovne etike i značajne rezultate na polju društvene odgovornosti ostvaruju značajan doprinos privredi i društvu Srbije u celini, zaključak je današnje konferencije za medije, na kojoj je UPIS predstavio ekonomske pokazatelje svog privređivanja i rezultate društveno odgovornog poslovanja.
O ekonomskim pokazateljima poslovanja govorio je direktor Udruženja Rade Karan: „U Udruženju i kompanijama-članicama zaposleno je 2600 ljudi. Za njihove zarade u prethodne tri godine isplaćeno je 30 miliona evra, a iznos plaćenih poreza i doprinosa na zarade je 15 milona evra. Takođe, u prethodne tri godine dobavljačima je isplaćeno 40 miliona evra na ime nabavki roba i usluga uz plaćen PDV od 5,6 miliona evra. Samo 150 najvećih dobavljača (po kriterijumu minimalno jedan ugovor godišnje sa minimalnim iznosom od million dinara) u ovom momentu zapošljava 41.500 radnika što predstavlja 2,5 % ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.. Činjenica je da svaki zaposleni u kompanijama Udruženja indirektno kod dobavljača obezbeđuje još 17 radnih mesta. Kada su u pitanju obaveze prema državi, kompanije članice UPIS su u državni budžet na ime poreza, naknada i taksi za priređivanje igara na sreću za poslednje tri godine uplatile 17 miliona evra, što zajedno se svim ostallim porezima (PDV, porezi i doprinosi na zarade) dovodi do iznosa od 39,4 miliona evra.“
Posmatrajući na godišnjem nivou, u 2011. godini, Udruženje i kompanije članice su na ime plaćanja svih vrsta poreza i kroz isplate zarada svojim zaposlenim, privredi Srbije direktno doprineli sa iznosom od 21 milion evra. Kada se tom iznosu dodaju profiti dobavljača i zarade i porezi koji oni isplaćuju, ukupno dodata vrednost ekonomiji Srbije od strane kompanija UPIS iznosi 315 miliona evra ili nešto više od 1% bruto domaćeg proizvoda – tačnije 1,08 %. To, takođe, znači da svaki evro koji se stvori u kompanijama-članicama UPIS donosi 15 evra dodate vrednosti u vidu zarada zaposlenih, profita i poreza koji država dobije od kompanija članica Udruženja i njihovih dobavljača roba i usluga.
Uz odlične pokazatelje doprinosa privredi zemlje, rezultati koje je Udruženje postiglo na polju prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću u potpunosti odslikavaju izuzetno visok nivo društveno odgovornog poslovanja kompanija članica.
O tom segmentu društveno odgovornog poslovanja govorio je koordinator Udruženja Zoran Milošević: „Nedugo po osnivanju, Udruženje je u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drjazerove otpočelo sa realizacijom projekta „Moguće je prekinuti“. Suštinu projekta predstavlja edukacija, svih zaposlenih koji dolaze u kontakt sa igračima, u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti od igara na sreću. Za dve godine koliko se provodi ovaj projekat edukaciju je završilo 2000 zaposlenih u kompanijama-članicama UPIS. U skladu sa međunarodnim standardima svi su dobili individualne sertifikate dok se kompanijski sertifikati o edukovanom osoblju nalaze na vidnim mestima u svim poslovnicama širom Srbije“.
Realizaciju projekta prate posteri i flajeri koji se takođe nalaze u svim poslovnicama. Posteri i flajeri svojim sadržajem na pogodan način ukazuju igračima na potencijalnu mogućnost pojave zavisnosti od igara na sreću i upućuju ih da pomoć potraže u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti iz Drajzerove koja se nalazi u okviru zdravstvenog sistema Srbije u kojoj je lečenje potpuno besplatno.
Trajno opredeljenje kompanija članica i Udruženja u celini je da se društvena odgovornost u segmentu donacija striktno odvoji od marketinga. Prema rečima koordinatora Zorana Puhača u poslednje tri godine UPIS je sa svojim kompanijama izdvojio oko million evra na ime donacija u okviru socijalne i humanitarne podrške i pomoći sportu kulturi, nauci i obrazovanju. Od osnivanja Udruženja praktično ne postoji nijedna značajna društvena akcija u sferi socijalne I humanitarne podrške u kojoj UPIS ili njegove članice nisu učestvovali. Počev od akcije “Bitka za bebe” i nabavke inkubatora, preko narodnih kuhinja, sigurnih kuća, pomoći hendikepiranim i socijalno ugoroženim do podrške brojnim zdravstvenim ustanovama.
Istovremeno, kompanije-članice Udruženja podrška su pružali i pružaju brojnim neprofitnim i niskoprofitnim sportskim udruženjima i klubovima koji podstičnu razvoj sporta, kao i pomoć i podršku ustanovama kulture, nauke i obrazovanja.
Ekonomski pokazatelji privređivanja i rezultati društveno odgovornog poslovanja Udruženja priređivača igara na sreću nedvosmisleno iskazuju njihov veliki značaj i doprinos privredi i društvu u celini, ali indirektno ukazuju i na potencijalni uticaj i značaj celokpune industrije igara na sreću.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!